Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 27 septembra 2024

Scroll to top

Top

Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj

Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj

Tema festivala 2024: Tihožitje v Zrcalu Časa / Still Life in the Mirror of Time

Trajanje festivala: 03. 10. 2024 – 2. 11. 2024

Odprtje festivala: v četrtek, 03. 10. 2024, ob 17. uri na Glavnem trgu pred Mestno hišo v Kranju.

Lokacije Gorenjskega muzeja, kjer bo Festival na ogled: galerija, klet in Stebriščna dvorana Mestne hiše v Kranju, galerija in klet v Prešernovi hiši, Galerija Prešernovih nagrajencev. 

Osrednji motiv 13. Mednarodnega festivala likovnih umetnosti, Kranj-ZDSLU je tihožitje.

Umetniška vodja festivala Martina Marenčič pravi: 

Cilj letošnjega festivala je prepletanje vizualnih dražljajev in estetske dovršenosti s premisleki o tihožitju v današnjem času, ustvarjajoč nepozabno izkušnjo za ustvarjalce in obiskovalce hkrati.

Tihožitje, kot eno izmed najbolj subtilnih izraznih sredstev v likovni umetnosti, predstavlja ustvarjanje vizualnih kompozicij, ki prikazujejo predmete, pogosto vsakdanje, v statičnih situacijah. Tradicionalno so tihožitja pogosto prikazovala cvetje, sadje, hrano ali predmete v notranjih prostorih, vendar pa se ta motiv v sodobni umetnosti širi v nove dimenzije.

V sodobni likovni umetnosti se motiv tihožitja preoblikuje in prilagaja sodobnim kontekstom. Umetniki ne iščejo zgolj novih načinov interpretacije tihožitja v slikarstvu, fotografiji in risbi ampak tudi preko digitalnih medijev, instalacij ali celo skozi performans.

Tihožitje lahko postane vzklik družbenih vprašanj, kritika današnje družbe ali premislek o sodobnih življenjskih izzivih. Skozi svoja dela umetniki izpostavljajo pomembne teme, kot so okoljska problematika, ekonomske razlike, politična nestabilnost ali zgolj notranji boj posameznika. Ta motiv tako prevzame vlogo osebnega izraza, ki osvetljuje eksistencialna vprašanja posameznika, lastnih notranjih bojev v iskanju smisla v tem kaotičnem svetu. Predmeti v tihožitjih tako postanejo simbolični nosilci intimnih zgodb in izkušenj umetnika, ki gledalcu omogočajo vpogled v globine človeške duše. S tem postaja umetniško delo ne le podoba objektov, temveč tudi notranji odsev človeškega bivanja, ki nagovarja univerzalne teme človeštva.

Po vsem opisanim tihožitja postajajo ne le estetsko privlačna vizualna doživetja, ampak tudi močno orodje za spodbujanje razmisleka in družbene spremembe.

Naš festival bo, tako kot vsako leto, že trinajstič gostil izjemne umetnike iz celega sveta, ki bodo predstavili svoje edinstvene interpretacije tihožitja skozi različne tehnike in medije. S svojimi deli boste spodbudili razmišljanje o tihožitju v sodobnem svetu, o tem, kako lahko tradicionalni motivi najdejo svoje mesto in pomen v današnjem hitrem in tehnološko naprednem okolju.

Poleg razstav bomo pripravili tudi raznolik program spremljevalnih dogodkov, ki vključujejo delavnice in pogovore z umetniki, ki vam bodo približali globino in raznolikost tihožitja v sodobni likovni umetnosti.

VLJUDNO VABLJENI

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri