Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Gorenjski muzej | 27 septembra 2024

Scroll to top

Top

Odprtje razstave Milan Rijavec (1922 – 2018)

Odprtje razstave Milan Rijavec (1922 – 2018)

Galerija Prešernovih nagrajencev vas vljudno vabi na odprtje razstave nagrajenca Prešernovega sklada

MILANA RIJEVCA (1922 – 2018)

v četrtek, 26. septembra 2024, ob 18. uri, Glavni trg 18, Kranj.

Umetnika bo predstavila kustosinja razstave Breda Ilich Klančnik, razstavo pa bo odprl podžupan Mestne občine Kranj Janez Černe.

Milan Rijavec (1922–2018), akademski slikar in prejemnik nagrade Prešernovega sklada, se je v svojem dolgem ustvarjalnem opusu razvil v enega najpomembnejših koloristov v slovenskem likovnem prostoru. Njegove slike zaznamuje izrazita čustvena napetost, ki jo spretno podaja s kombiniranjem prečiščenih barvnih ploskev. Barva je osrednji nosilec njegovega izraza, preko katere gradi prostor in ustvarja razpoloženje. V zgodnjih delih je barve črpal iz motivov, s časom pa jih vse bolj prilagajal svojim čustvenim in estetskim občutkom. V njegovih pokrajinah in tihožitjih, ki jih je postopoma poenostavljal, so barve prehajale od živahnih do zadržanih, od svetlih do zamolklih tonov. Čeprav je njegova umetnost pogosto segala v polje abstrakcije, so slike ostajale trdno zasidrane v realnem. Značilna je njegova natančnost v izbiri motivov in premišljenih barvnih kombinacij, ki gledalca vabijo v kontemplativni svet poetičnih upodobitev.
Tokratna kranjska razstava se osredotoča na dva najpomembnejša in hkrati najljubša umetnikova ikonografska motiva – krajino in tihožitje. Kar zadeva izbiro slikarskih tehnik, pa poleg oljnih podob stopa v ospredje Rijavčevo mojstrsko obvladovanje subtilnega in zahtevnega akvarela. Iz njegove bogate slikarske zapuščine smo odbrali 29 oljnih slik in 31 akvarelov. Kustosinja razstave je Breda Ilich Klančnik.

VLJUDNO VABLJENI

Next Story

This is the most recent story.

Dostopnost

Na spletnih straneh uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo in zagotavljamo kakovostne vsebine. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. več informacij

Piškoti so majhne datoteke, ki jih naložimo na vaš računalnik. Nekateri so nujno potrebni za delovanje spletnega mesta, nekateri izboljšajo uporabniško izkušnjo. Piškotki so lahko kratkotrajni ali dolgotrajni. Izbrišejo se po koncu poteka veljavnosti. Lahko jih izbrišemo tudi ročno. Naše spletno mesto uporablja piškotke, ki jih ob vašem obisku tega spletnega mesta naložimo na vaš računalnik oziroma mobilno napravo. Tako lahko prepoznamo vašo napravo, ko se z njo vrnete na naše spletno mesto, ter na ta način omogočimo boljše delovanje in uporabo spletnega mesta. Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji pomoč vašega brskalnika. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Zapri